Zdravé slazení panelou

Dnes je již známo, že běžně používaný bílý cukr způsobuje mnoho závažných zdravotních obtíží a komplikací, jako je například:
§  obezita
§  kardiovaskulární choroby
§  ztráta energie
§  problémy se spánkem
pytlíčky cukru
Jednou z alternativ slazení se může stát panela, neboli rapadura. Panela je vylisovaná šťáva z cukrové třtiny. Z toho důvodu je jedná o stoprocentně přírodní sladidlo. Vzhledově připomíná panela třtinový cukr, neboť je stejné hnědé barvy. Má také stejnou neopakovatelnou chuť a vůni melasy. Na rozdíl od třtinového cukru si však panela zachovává všechny v ní obsažené živiny. Je to proto, že při její výrobě panela neprochází žádnými chemickými úpravami.
muž na poli

Výroba panely

Panela se získává na ekologických polích v horských oblastech Ekvádoru. V této oblasti je příroda stále nedotknutelná a člověkem neznečištěná, tudíž poskytuje nejkvalitnější a mezinárodně uznávané sladidlo. Panela je vhodným zdrojem energie, posiluje a zklidňuje organismus, stejně tak podporuje vykašlávání při nachlazeních.
§  Proces výroby panely začíná nejprve tím, že se stébla cukrové třtiny rozdrtí.
§   Následně se z těchto rozdrcených stébel cukrové třtiny vymačkává šťáva.
§  Odpařováním vody takto získaná šťáva houstne a potom, postupně tuhne v malá zrnka cukru.
§  Tyto částečky a krystalky jsou konečným produktem panelou.
§  Proces výroby panely je šetrný a bez použití chemických látek.

Složení panely

§  Mezi hlavní složky panely patří sacharóza
§  Dále jsou to v menší míře jednoduché cukry, jako je glukóza a fruktóza.
§  Panela obsahuje rovněž velké množství vitamínu A.
§  vitamíny skupiny B
§  vitamín C, D a E
§  minerální látky
§  vápník
§  železo
§  fosfor
§  hořčík
§  draslík
§  zinek
§  měď
§  mangan
hnědý cukr a bílý cukr

Použití v kuchyni

Panela je všestranným sladidlem, které plně nahrazuje klasický bílý cukr. Je možné ji použít:
§  při pečení moučníků a dortů
§  k oslazení marmelád a kaší
§  k oslazení různých nápojů